Oikomishoito
Oikomishoidolla pyritään aikaansaamaan toiminnallisesti hyvä purenta ja ulkonäöllisesti tasaiset hammaskaaret.
Suun ja hampaiston vaikutus kasvojen kokonaisilmeeseen on merkittävä. Tasapainoinen hoidettu hampaisto on osa huoliteltua ulkonäköä. Se miltä hymy näyttää on tärkeää, ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet nyky-yhteiskunnassa.
Virheellinen purenta voi aiheuttaa hyvin monenlaisia vaivoja pään ja niskojen alueella esim. leukanivelvaivat ja lihaskivut poskissa ja ohimoilla, lisäksi niska/hartiaseudun kivut ovat tavallisia, pureskeluvaikeudet eli ruuan haukkaaminen ja/tai hienontaminen on hankalaa.
Ahtautuneet hammaskaaret ja purentavirheet voivat vaikeuttaa hampaiden puhdistusta ja näin riski saada ientulehdusta ja kiinnityskudossairauksia lisääntyy, lisäksi hampaat saattavat reikiintyä helpommin.
Oikomishoito aikuisena
Ikä ei ole oikomishoidon este.
Monella ei ole ollut lapsuudessaan mahdollisuuksia saada oikomishoitoa tai oikomishoito on jäänyt kesken. Hampaiden poistot aiheuttavat usein epäedullisia muutoksia purennassa.
Aikuisilla oikomishoito toteutetaan pääsääntöisesti kiinteillä oikomiskojeilla ”oikomisraudat”, nykyään on käytettävissä hampaan värisiä kiinnikkeitä, jotka ovat huomaamattomampia kuin perinteiset metalliset kiinnikkeet.
Oikomishoito lapsilla ja nuorilla
Julkisen hammashuollon voimavarat riittävät vain kaikkein vaikeimpien purentavirheiden hoitamiseen.
Valtaosa lasten purentavirheistä voidaan nähdä jo maitohammasvaiheessa, purentavirheestä ja sen vaikeusasteesta riippuen voidaan varsin varhain jo miettiä oikomishoidon ajoitusta. Tavallisesti lasten oikomishoito toteutetaan ala-asteen aikana; tällöin maitohampaat vaihtuvat pysyviksi ja leuoissa tapahtuu voimakasta kasvua.
Jos lapsen purentavirhe todetaan riittävän ajoissa, käytettävät oikomiskojeet ovat varsin yksinkertaisia.
Monelle lapselle oikomishoito olisi kuitenkin tarpeen, vaikka julkisella hammashuollolla ei ole siihen mahdollisuutta. Vinot hampaat ”peikon hymy/pupuhampaat” voivat siis jäädä hoitamatta.
Oikomishoito voi olla tarpeen pelkästään esteettisistäkin syistä, koulussa ”vinohampaista” saatetaan kiusata herkemmin.
Nykynuorille ulkonäköön liittyvät asiat ovat hyvin tärkeitä ja hampaiden ulkonäkö on viime vuosina korostunut voimakkaasti. Nykyään halutaan tasaiset hammaskaaret ja valkoiset hampaat. Se luo nuorelle itseluottamusta ja tuo varmuutta esiintymiseen ja sosiaalisiin tilanteisiin.
Oikomishoidon toteutus
Oikomishoito aloitetaan oikojahammaslääkärin konsultaatiokäynnillä, tällöin kartoitetaan hampaiston tilanne ja ongelmat.
Oikomishoidon suunnittelua varten tarvitaan kipsimallit, röntgenkuvat ja valokuvat.
Ennen oikomishoidon aloitusta tehdään tarvittavat hampaiden paikkaukset ja hoidetaan mahdolliset ientulehdukset.
Aikuisten oikomishoito toteutetaan pääsääntöisesti kiinteillä oikomiskojeilla ja tavallisesti ne tulevat sekä ylä-että alakaarelle. Aluksi hammaskaaret tasoitetaan tasaisiksi tämän jälkeen ylä-ja alahammaskaaret sovitetaan toisilleen pareiksi eli saadaan purenta kohdalleen.
Kiinteäkojehoito kestää yleensä 1-3 vuotta, riippuen purentavirheen vaikeusasteesta.
Oikojalla käydään n.4-6 viikon välein.
Kun oikomishoito on valmis, oikomiskojeet puretaan ja tukilangat kiinnitetään ylä-ja alaetuhampaiden taakse, jotta etualueen hampaat pysyvät suorassa, lisäksi ylähammaskaarelle tehdään irrotettava akryylilevy, mikä ylläpitää saavutetun ylähammaskaaren muodon. Levyä pidetään aluksi koko ajan ja noin puolen vuoden kuluttua siirrytään levyn yökäyttöön.
Lasten oikomishoitoa voidaan tehdä erilaisilla irrotettavilla kojeilla, joita käytetään öisin. Usein käytetään myös hammaskaarien sisäpuolella olevia takahampaisiin kiinnitettäviä kojeita, tavallisin tällainen koje on Quad-Helix, jolla levitetään ylähammaskaarta.
Lasten oikomishoidon pituus vaihtelee paljon, koska on otettava huomioon leukojen kasvuun liittyvät tekijät ja millaisella aikataululla maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin. Lasten oikomishoidossa hoito rytmittyy usein ns.aktiiviseen hoitovaiheeseen ja välillä on seurantavaihe. Nykyisin Suomessa hoitolinjana on että pyritään ehkäisemään purentavirheen synty, hoitokojeena tällöin on tavallisesti ns.purennanohjain, tämän kojeen käyttö aloitetaan kun lapsella etuhampaat vaihtuvat n.6-7 vuotiaana.
Oikomishoito edellyttää kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, koska hoito kestää 1-3 vuotta.
Kiinteät oikomiskojeet keräävät ruokaa ja plakkia helposti, joten hampaiden puhdistukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota ja hampaiden puhdistukseen kuluu normaalia enemmän aikaa. Nykyään on käytettävissä hyviä puhdistusvälineitä.
Yleensä oikomiskojeisiin tottuu muutamassa viikossa, aluksi poskiin ja limakalvoihin saattaa tulla hankaumia, mutta vähitellen suun limakalvot alkavat sietämään kojeita. Kiinteät kojeet aiheuttavat hampaissa kipuja, kun hampaat lähtevät liikkumaan, yleensä ne kestävät pari päivää kojeitten ”kiristämisen” jälkeen. Yksilölliset erot ovat suuria näissä kiputuntemuksissa, tavallinen särkylääke yleensä auttaa.
Pääsääntöisesti oikomishoidon läpikäyneet potilaat ovat tyytyväisiä kun lähtivät hoitoon ja yleensä ihmetelläänkin kuinka se pari vuotta meni niin nopeasti. Useat potilaat harmittelevat vain sitä kun eivät aikaisemmin hakeutuneet oikomishoitoon.
Varaa aika tästä