Satu Hannuksela

Hellävaraista hammashoitoa Tampereelta

Perushammashoito

Perushammashoito

Hyvä suunterveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun piilevät ja krooniset tulehdukset voivat aiheuttaa vakavien sairausten puhkeamista mm. valtimokovettumataudin ja olla sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Suun terveys vaikuttaa mm. sokeritaudin hoitotasapainoon.

Hampaita tulee puhdistaa huolellisesti vähintään kahdesti päivässä pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla. Suositeltavaa on käyttää Fluoria, koska se vähentää hampaiden reikiintymistä. Fluori vahvistaa hammaskiillettä, joten happohyökkäyksen (ruokailu) aikana bakteerit eivät pääse niin helposti kiilteen läpi. Suunhuuhteluaineista delmopinoli estää bakteerien kiinnittymisen hampaiden pinnalle.

JULKAISUT Satu Hannuksela

Combined inhibitory effect of fluoride and hypothiocyanite on the viability and glucose metabolism of Streptococcus mutans, se retype c

Effects of delmopinol on antimicrobial peroxidase systems and lysozyme in vitro and in human whole saliva

Perushammashoito

- paikkaushoito yhdistelmämuovilla ja keraamisin paikoin

- juurihoito - purennan hoito

- kiinnitys- ja tukikudosten hoito

Kutsun potilaat säännöllisesti vuositarkastuksiin. Tarkastuskäynnillä tutkitaan hampaiden lisäksi suun limakalvot, leukanivelen toiminta ja ienongelmat. Samalla kartoitetaan potilaan yleinen terveydentila,mahdolliset sairaudet ja terveystottumukset. Tarvittaessa otan digitaaliset röntgenkuvat. Lisäksi tarvitteassa annetaan kotihoidon neuvontaa eli miten hampaita puhdistetaan.

Juurihoito

Hammasytimen tulehduksen syynä on useimmiten hoitamaton, pitkälle edennyt reikiintyminen. Muina syinä juurihoidon tarpeelle voi olla hampaaseen kohdistunut kova isku, voimakas purentarasitus tai kiinnityskudosten tulehdus. Juurihoidossa tulehtunut kudos hampaan sisältä poistetaan mekaanisesti, juurikanavat desinfioidaan ja hoidetaan lääkeaineella. Tavallisesti lääkeainetta joudutaan vaihtamaan juurikanavissa seuraavan hoitoistunnon aikana. Kun tulehdus on saatu hoidettua, juurikanavat täytetään juurentäyttöaineella. Sen jälkeen hammas paikataan normaalisti. Minkään hoitovaiheen juurihoidossa ei kuulu sattua yhtään. Sitä varten huolehditaan hyvästä puudutuksesta ja erilaisista läkeaineista, jotka vievät kivun pois kokonaan.

Hampaan poisto

Hampaan poistoon ryhdytään vasta, kun miuta vaihtoehtoja ei ole. Hammas voi olla niin pahoin reikiintynyt, ettei muita vaihtoehtoja ole. Hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti voi olla niin pitkälle edennyt, juuren päässä voi olla märkäpesäke, joka ei juurihoitamalla parane tai hammas on pahoin vaurioitunut tapaturman seurauksena.

Hampaan poistossa on tärkeätä puuduttaa alue erittäin hyvin, niin että toimenpide sujuu mahdollisimman hellävaraisesti eikä potilaaseen satu yhtään.

Jos poistettava hammas on normaalist puhjennut, olipa se sitten mikä tahansa hammas tai viisaudenhammas, se voidaan poistaa avaamatta ientä helpostikin. Jos hampaassa on useita erisuuntaisia juuria voidaan hammas pilkkoa poralla niin, että juuret poistetaan erikseen. Tällöin juuret lähtevät kokonaan eikä leukaluuta menetetä.

Joskus viisaudenhampaat voivat olla kiilautuneita siten, että ne joudutaan poistamaan leikkauksellisesti. Tuolloin joudutaan avaamaan limakalvo ja poraamaan leukaluuta siten, että viisaudenhammas saadaan poistettua. Ennen viisaudenhammasleikkausta otetaan kokoleuan röntgenkuva (OPTG), jotta leikkaus voidaan suunnitella siten, ettei hermorakenne vaurioidu.

Kaikki poistot, sekä normaalit että leikkaukselliset voidaan suorittaa täysin kivutta huolehtimalla hyvästä puudutuksesta.

Purennan hoito

Purentavaivat ovat yleisiä kaikenikäisillä. Virheellisen purennan syitä voivat olla päänsärky kasvojen alueella,leukanivelessä,korvissa,niskassa tai hartioissa sekä hampaiden kuluminen.

Purentavirheitä voidaan korjata purentakiskolla, joka on yleensä ylähampaiden purupinnoille yksilöllisesti valmistettu levy, joka ohjaa leukanivelen taaimmaiseen asentoon (retruusio). Tällöin puremalihakset saavat rentoutua.

Purentaa voi tasapainottaa myös hiomalla, oikomishoidolla ja erilaisin proteettisin ratkaisuin.

Ien- ja tukikudosten hoito

Hampaiden ienrajoissa bakteerit pääsevät lisääntymään, ja jos hampaita ei puhdisteta, bakteerit tulehduttavat ikenet. Ientulehduksessa ien punoittaa, vuotaa verta ja aristaa.

Jos ientulehdusta ei hoideta, ongelma pahenee. Bakteerit kerrostuvat ienrajassa ja kalkkeutuvat harmaaksi kovettumaksi hampaan pinnalle. Kertyessään hammaskivi pyrkii juuren pintaa yhä alemmas ja alemmas juuren kärkeä kohti. Hammas menettää tukikudostaan ja alkaa liikkua, seuraa parodontiitti.

Ientulehduksen saa hoidettua pudistamalla tarkemmin hampaitaan ja ikeniä. Hammaskiven poisto ei onnistu itse, vaan sen poistaa hammaslääkäri. Jos hammaskivi on päässyt syvälle, toimenpide tehdään puudutuksessa. Jos tukikudosta on menetetty paljon, joudutaan hampaita kiskottamaan eli tukemaan viereisiin kiinni. Pahimmassa tapauksessa hampaita joudutaan poistamaan.

Varaa aika tästä

 

Palvelut

  • yleishammashoito
  • esteettinen hammashoito
  • ien- ja tukikudossairauksien hoito
  • suukirurgia
  • hammasimplantit ja oikomishoidot
  • irto- ja kiinteä protetiikka
  • työterveyshammashoito

Pelkopotilailla on mahdollisuus esilääkitykseen.

 

Satu Hannuksela

Satu Hannuksela on valmistunut hammaslääkäriksi vuonna 1993 Turun yliopistosta. Hän toimii yksityisenä hammaslääkärinä, mutta ei kuulu mihinkään ketjuun, joka sanelee paljonko potilailta tulisi laskuttaa.
Laskun yhteydessä ei ole toimistomaksua, mutta mahdollisuus Kelan suorakorvaukseen. Hinnat ovat aina kilpailukykyiset.

 

Hellävaraista hammashoitoa

"Olen käynyt Sadulla jo yli 20 vuotta.

Hän on aina yhtä ystävällinen ja hellävarainen."